НА ВИМОГУ ПРОФСПІЛОК

   На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 23.08.2017 № 32351/1/1-17 Мінекономрозвитку разом з Мінсоцполітики, Ангимонопольним комітетом, Держпродспоживслужбою та Дніпропетровською облдержадміністрацією розглянуло порушене у листі Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок від 10.08.2017 № 01-10/01-173 питання ціноутворення в Україні, зокрема, на продукти харчування.

   У відповіді першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова наголошується, що відповідно до частини 1 статті 4 ЗУ «Про ціни і ціноутворення» одними з основних напрямів державної цінової політики є розширення сфери застосування вільних цін і орієнтація цін внутрішнього ринку товарів на рівень цін світового ринку разом із забезпеченням соціальних гарантій населенню в разі зростання цін та необхідних економічних гарантій для виробників.

   Порушені профспілками проблемні питання нестримного в останні місяці зростання споживчих цін на продукти харчування розглядалися 7 вересня п.р. на спеціальній урядовій нараді з питання цінової ситуації на ринку соціально-значущих продовольчих товарів, у т. ч. м’ясної групи, яку провів Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

   Згідно з протоколом наради, профільним органам виконавчої влади відповідно до компетенції надано низку завдань, зокрема Антимонопольному комітету доручено активізувати роботу з недопущення порушення вимог законодавства про захист економічної конкуренції на ринках виробництва та реалізації соціально значущих продовольчих товарів. На сьогодні Комітетом проводиться дослідження 10 ринків основних продовольчих товарів, у т. ч. м’яса птиці, курячих яєць, молока тощо.

   Особливо наголошується, що місцеві органи виконавчої влади також мають вживати заходи, спрямовані на підвищення рівня життя населення через забезпечення додаткової підтримки вразливих верств населення. Зокрема, шляхом надання адресних знижок на споживчі товари та послуги, введення в обіг адресних соціальних карток для соціально вразливих верств населення на рівні місцевих органів влади.

   Максим Нефьодов також зазначив, що враховуючи слушні пропозиції Обласного профоб’єднання, Кабінет Міністрів України доручив Мінекономрозвитку разом із профільними органами виконавчої влади, державними колегіальними органами, Антимонопольним комітетом та Національним банком розробити три варіанти створення ефективної системи забезпечення цінової стабільності. Найбільш оптимальний варіант буде взятий за основу визначення урядом концептуальних засад реалізації державної цінової політики.

                Юрій ВОРОНЦОВ,

керівник управління соціально-економічного, правового захисту членів профспілок та трудових відносин Обласного об’єднання профспілок.