ДЕФІЦИТ КАДРІВ: як йому запобігти

Нестача кваліфікованих робітничих кадрів останнім часом значно загострилась. Особливо це відчули на Дніпропетровщині, великому промислово-аграрному регіоні, який є локомотивом економіки України. З тривогою сьогодні про це заявляють владні органи та роботодавці, не стоять осторонь і профспілки.

Саме за участі облпрофоб’єднання (у співпраці з роботодавцями та Торгово-промисловою палатою) минулого року, після припинення фінансування з держбюджету закладів профтехосвіти, вдалося домогтися виділення коштів на це з обласного бюджету. Гострою є ця проблема і цьогоріч.

Не може не турбувати профспілки та їх соціальних партнерів й постійне скорочення мережі закладів та відставання від потреб часу, відсутність державної підтримки та належних зв’язків з виробничниками. І невипадково нещодавно на пленумі обкому профспілки працівників агропромислового комплексу за ініціативи його голови, керівника постійної комісії Міжгалузевої ради облпрофцентру Галини Смирної було піднято питання та направлено Звернення до депутатів обласної Ради щодо необхідності вжиття термінових заходів задля забезпечення діяльності закладів профтехосвіти сільськогосподарського профілю (в тому числі з урахуванням їх соціальної ролі у вирішенні проблем зайнятості на селі) та всієї цієї системи в цілому.

Чимало проблем з підготовкою кадрів  є нині і в інших галузях. Все це спонукало президію облпрофобєднання певним чином взяти на себе координацію роботи з вирішення зазначених проблем. Днями у Будинку профспілок за участі представників роботодавців, галузевих профспілок, керівництва департаменту освіти і науки облдержадміністрації, Торгово-промислової палати, директорів та голів профкомів закладів профтехосвіти було проведено нараду, яка була покликана знайти відповіді на найгостріші виклики сьогодення.

Питання профтехосвіти і підготовки робітничих кадрів, зазначив під час її відкриття голова облпрофцентру Віталій Дубіль, є одними з пріоритетних у роботі президії облпрофоб'єднання і профорганізацій усіх рівнів. Постійне співробітництво і взаємодія в цій сфері з соціальними партнерами дозволяють в основному вирішувати проблемні питання. І перш за все, вони, на думку профспілок, пов'язані з економічною кризою, падінням промислового виробництва, низькою заробітною платою і відсутністю належних умов праці, що тягне за собою масовий відтік кадрів, в тому числі - і за кордон. В області на рівні соціально-економічної ради профспілки прагнуть впливати на ці процеси. Так, окремі пропозиції щодо призупинення негативних тенденцій знайшли відображення в укладеній днями новій Територіальній угоді між органами влади, роботодавцями та профспілками на період до 2020 р. В ній містяться важливі зобов'язання соціальних партнерів щодо забезпечення продуктивної зайнятості та соціального захисту від безробіття. У реалізації наміченого велика роль відводиться системі профтехосвіти. Однак нинішній її стан і перспективи подальшого розвитку викликають виправдану тривогу. Зокрема, відповідно до проекту Держбюджету, з 2018 року фінансування профтехучилищ, коледжів і технікумів повністю перекладається на місцеві бюджети. І наша промислово розвинена область може постраждати від цього найбільше, бо на Дніпропетровщині в 2,5 рази більше таких навчальних закладів, ніж в будь-якому іншому регіоні, і на їх фінансування потрібні значні кошти. У зв'язку з цим виникають питання: як місцеві бюджети впораються з непомірним навантаженням повного фінансування закладів профтехосвіти? чи в змозі сільська або міська рада прорахувати потребу в професійних робочих кадрах?

Зі своїм баченням шляхів поліпшення підготовки кадрів ознайомили присутніх заступник профільного департаменту ОДА Антон Демура, директор центру профтехосвіти області Віктор Василиненко, голова Федерації організацій роботодавців, керівник обласної соціально-економічної ради Віктор Сергєєв та голова організації роботодавців АПК Віктор Карпенко, президент Торгово-промислової палати Віталій Жмуренко, керівники навчальних закладів – Валерій Ярьоменко (Криворізький ЦППРК будівельників), Валерій Пєтков (Дніпровський індустріально-педагогічний технікум), Олена Юденкова (ДНЗ «Межрегіональне вище професійне училище з поліграфії та інформтехнологій»), Олександр Миронець (ПТНЗ №74, Васильківський район), Ніна Войтович (Дніпропетровський ЦПТО туристичного сервісу), Вадим Неклеса (Кам’янский ПТНЗ), голова учнівського профкому Солонянського професійного аграрного ліцею Марина Підвисоцька та ін.

Всі зійшлися на думці про необхідність термінового вирішення проблем у цій важливій сфері, бо сьогодні через скорочення межі закладів і проблеми з фінансуванням область отримує спеціалістів майже вдвічі менше ніж потрібно і не завжди вони готові до роботи в сучасних умовах. (Стосується це, зокрема, аграрного сектору, який отримує сьогодні сучасні і складні в управлінні комбайни та трактори). Виправити це становище, до речі, могла б  широко розповсюджена у багатьох європейських країнах так звана дуальна система навчання (теорія плюс практика), однак роботодавці не завжди готові брати на себе відповідні витрати без відповідної компенсації з боку держави.

У цій ситуації більшість закладів не мають можливостей для розвитку, утримання кваліфікованих викладачів. Великим негативом є й те, що в країні до цього часу відсутній баланс трудових ресурсів, тобто ніхто ні в масштабах країні, ні регіонів не знає сьогодні потреб в кадрах економіки взагалі та конкретно кожної галузі. Йшла мова й про необхідність вдосконалення законодавчої бази.

Підсумком цього зібрання стало прийняття рекомендацій уряду, Міносвіти, місцевим органам влади та роботодавцям, спрямованих на посилення державної підтримки цієї сфери, забезпечення її фінансування та поліпшення зв’язків з виробництвом, створення нових робочих місць з гідними умовами праці та її оплати задля скорочення відтоку кваліфікованих кадрів.

                                                                 К.Вікторов.

Фото автора.