Соціальному діалогу – новий імпульс

   Днями відбулась зустріч голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації О.Бондаренка з головою Обласного об’єднання профспілок В.Дубілем та очільником Федерації організацій роботодавців В.Сергєєвим. Розглядалися сучасний стан трудових відносин на підприємствах та шляхи вдосконалення взаємодії соціальних партнерів у вирішенні соціально-економічних питань, зокрема, через посилення тут ролі обласної тристоронньої соціально-економічної ради.

  Голова облпрофцентру зосередив увагу соціальних партнерів на кризових явищах в окремих галузях економіки (зокрема, гірничо-металургійному комплексі та машинобудуванні), що призводить до скорочення робочих місць, зростання боргів по зарплаті та соціальним виплатам. Крім інших причин, це, на думку профспілок, в значній мірі викликано відсутністю продуманої державної промислової політики і підтримки власного товаровиробника. Так, для ГМК, який працює в основному на експорт, дуже актуальним є розвиток внутрішнього ринку, для чого потрібне держзамовлення на продукцію галузі. Тому соціальним партнерам в регіоні необхідно напрацювати відповідні пропозиції до уряду. Повинні вони стосуватися й дуже актуальних сьогодні питань вдосконалення управління Фондом соціального страхування (профспілки підтримують тут пропозиції роботодавців про запровадження зарубіжного досвіду щодо залишення соцстрахівських коштів на місцях), поліпшення підготовки трудових кадрів та підтримки профтехосвіти (зокрема, впровадження дуальної системи навчання).

2

   Донесли профспілки до соціальних партнерів й свою стурбованість зростанням трудової міграції, що насамперед викликано низьким рівнем оплати праці на українських підприємствах.

  Торкнувся В.Дубіль і проблем бюджетної сфери (фінансування закладів освіти, охорони здоров’я та культури, запланованого скорочення держслужбовців).

  Мова також йшла про розпочаті процеси реформування місцевої влади та участь у них профспілок, запланований профспілками спільно з Центром розвитку місцевого самоврядування захід з цих питань за участі керівників об’єднаних територіальних громад та обласних галузевих профорганізацій, де будуть підбиті підсумки першого етапу децентралізації та визначені завдання на майбутнє.

   Під час зустрічі було також досягнуто домовленості про зустріч найближчим часом керівника області з членами президії облпрофоб'єднання для обговорення питань, які турбують зараз трудові колективи.

                             Прес-центр Дніпропетровського облпрофоб'єднання.