Заява ФПУ з приводу рішення НКРЕКП про підвищення тарифів на послуги транспортування та розподілу природного газу

Федерація профспілок України висловлює категоричний протест проти ухваленого 28 березня 2017 року рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) «Про встановлення тарифів на послуги транспортування та розподілу природного газу».

Грубо нехтуючи положеннями Генеральної угоди, рішеннями Національної тристоронньої соціально-економічної ради, дорученнями уряду, принципами соціального діалогу, регулятором, без обговорення з соціальними партнерами, за декілька днів до вступу в силу, вчергове ухвалено рішення, що несе загрозу для добробуту громадян, економічної і соціальної стабільності держави.

Встановлення фіксованої «абонплати» для населення та промисловості за користування газотранспортними та газорозподільними мережами, що є стратегічним інфраструктурним ресурсом держави, вчергове здорожчать вартість енергоносіїв, зведуть нанівець всі зусилля з енергозбереження та диверсифікації енергоносіїв, стануть черговим бар’єром соціально-економічного оздоровлення України.

Профспілки вимагають:

- негайного скасування прийнятого НКРЕКП рішення та накладення мораторію на підвищення ціни на газ та тарифів на житлово-комунальні послуги без проведення належного громадського обговорення та погодження із соціальними партнерами;

- притягнення до відповідальності винних посадових осіб НКРЕКП аж до їх звільнення із займаних посад;

- широкого обговорення національної тарифної політики в парламенті та уряді із залученням громадськості, експертів, сторін соціального діалогу.

В разі нехтування цими вимогами, ФПУ разом з іншими профоб’єднаннями і громадськими організаціями рішуче виступить на захист інтересів спілчан, включаючи ініціювання масових акцій протесту.