Відзначення профспілками Дня охорони праці – 2021

   Напередодні заходів Обласним об’єднанням профспілок було надіслано Звернення президії до профспілкових організацій всіх рівнів, роботодавців, трудових колективів підприємств, установ і організацій області з нагоди відзначення Всесвітнього Дня охорони праці, в якому наголошувалось на їх важливості та необхідності дотримання карантинних вимог при проведенні.

     За інформаціями членських організацій такі заходи проводились або дистанційно, або за участі обмеженої кількості учасників.

Так, в навчальних закладах будівельної галузі Криворіжжя були організовані виставки нормативно-правових документів з питань охорони праці, засобів індивідуального захисту. В державному навчальному закладі «Криворізький центр підготовки та перепідготовки робітничих кадрів будівельної галузі» в онлайн-режимі проведено виховну годину для здобувачів освіти на тему «28 квітня – День охорони праці». В аналогічному навчальному закладі №1 проведені обстеження стану безпеки в навчальних кабінетах, майстернях на відповідність вимогам охорони праці, організовано конкурс на знання правил безпеки (тест «Знавці охорони праці»), а також перегляд відео-презентації на тему: «Охорона праці в моїй професії». В Криворізькому будівельному коледжі студенти 2 курсу в онлайн-режимі прослухали лекцію «Маю право на безпечну та здорову працю», організовано тематичну виставку малюнків студентів та дітей співробітників коледжу.

Такі заходи для майбутніх спеціалістів в подальшому сприятимуть більш глибокому знанню, розумінню та дотриманню ними вимог як особистої, так і колективної безпеки.

На підприємствах харчової промисловості області адміністрацією та профспілковими комітетами з нагоди Дня охорони праці проведено ряд заходів під девізом: «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – інвестуймо зараз у стійкі системи безпеки та здоров’я на роботі»:

- в 76 цехах підприємств проведено перевірки стану охорони праці під час яких виявлено 223 порушення діючих норм, 192 з яких було усунено в ході перевірки;

- проведено 8 оглядів-конкурсів стану безпеки на виробництві;

- організовано 6 тематичних виставок;

- виділено путівки на санаторно-курортне лікування;

- родинам загиблих та постраждалим на виробництві надано матеріальну допомогу в сумі 85,8 тис. грн., в т.ч. 15,8 тис. грн. за рахунок профспілкових організацій.

Діти працівників підприємств галузі взяли участь у Всеукраїнському конкурсі дитячого малюнка «Охорона праці – очима дітей». Нагороди та подарунки від Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області та від обласної галузевої організації профспілки направлені на підприємства для вручення дітям - учасникам конкурсу.

За 1 квартал 2021 року підприємствами галузі області на заходи з охорони праці освоєно 2,5 млн.грн., що в перерахунку на одного працюючого становить 738 грн.

Протягом тижня, що передував Дню охорони праці, на комунальному підприємстві «Кам’янський міськводоканал», працівники якого є членами обласної профспілкової організації працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення, були проведені традиційні щорічні змагання серед бригад підприємства з підготовки та використання засобів індивідуального захисту для виконання газонебезпечних робіт.

Колективи КП «Теплоенерго» та КП «Міськсвітло» поділилися теоретичними та практичними знаннями з надання потерпілим першої домедичної допомоги, зокрема в проведенні серцево-легеневої реанімації і при інших ушкодженнях здоров’я. Вони також відвідали пожежну частину, де ознайомилися зі спецтехнікою, навчилися швидко й правильно одягати протигази, а також отримали знання щодо дихального апарату «Драгер».

На інших підприємствах галузі були оновлені куточки з охорони праці, проведена роз’яснювальна робота щодо особливості умов праці в період карантину. На підприємствах, де мали місце виробничі травми, представники профспілкового активу відвідували потерпілих та сім’ї загиблих на виробництві.

В закладах охорони здоров’я області в цей період основна організаційно-інформаційна робота була спрямована на обмеження поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, дотримання карантинних заходів в умовах епідемії.

Широко та змістовно проводились заходи з нагоди Дня охорони праці на підприємствах Регіонального офісу водних ресурсів у Дніпропетровській області, які знаходяться на профобслуговуванні обласної організації профспілки працівників агропромислового комплексу.

За інформацією голови первинної профспілкової організації Регіонального офісу Любові Топчій, на виконання плану заходів державної служби України з питань праці щодо проведення у 2021 році Дня охорони праці, в Регіональному офісі водних ресурсів у Дніпропетровській області та його управліннях проведено наступні заходи:

  • для належного забезпечення проведення заходів з нагоди Дня охорони праці було створено комісії;

  • розроблено та затверджено додаткові заходи з охорони праці із відзначення Дня охорони праці;

  • оновлено (створено) куточки, стенди з питань охорони праці, наповнено їх матеріалами на тему: «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – інвестуймо зараз у стійкі системи БЗР»;

  • проведено конкурс на найбезпечніше робоче місце, виробничу дільницю, кращих працівників за показниками безпеки праці;

  • проведено конкурс дитячого малюнку «Охорона праці – очима дітей», відібрано кращі роботи та нагороджено переможців конкурсу;

  • на виробничому рівні, за участю працівників Держпраці та відділень Фонду соціального страхування, проведено лекції з працівниками підпорядкованих управлінь;

  • вшановано пам'ять працівників, що загинули на виробництві.

Нікопольське міжрайонне управління водного господарства

Проведення наради, присвяченої Дню охорони праці за участю страхових експертів з охорони праці Нікопольського відділення Фонду соціального страхування України та оновлення стенду з питань охорони праці

Проведення конкурсу на найбезпечніше робоче місце, виробничу дільницю та конкурсу дитячого малюнку на тему: «Охорона праці очима дітей».

Софіївське міжрайонне управління водного господарства

Проведення роз’яснювальної роботи з працівниками на тему «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – інвестуймо зараз у стійкі системи БЗР» та оновлення стенду до Дня охорони праці у 2021 році.

Солонянське відділення РОВР у Дніпропетровській області

Оновлення стенду та проведення роз’яснювальної роботи з працівниками на тему «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – інвестуймо зараз у стійкі системи БЗР». 

Проведення конкурсу на найбезпечніше робоче місце, виробничу дільницю та визначення кращих працівників за показниками безпеки та організації робочого місця.

Проведення конкурсу дитячого малюнку на тему: «Охорона праці очима дітей»

Павлоградське міжрайонне управління водного господарства

Оновлення стенду до Дня охорони праці у 2021 році на тему «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – інвестуймо зараз у стійкі системи БЗР»

Проведення конкурсу дитячого малюнку на тему: «Охорона праці очима дітей»

Магдалинівське міжрайонне управління водного господарства

Оновлення стенду до Дня охорони праці у 2021 році на тему «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – інвестуймо зараз у стійкі системи БЗР» та проведення конкурсу дитячого малюнку на тему: «Охорона праці очима дітей»

Проведення конкурсу на найбезпечніше робоче місце, виробничу дільницю та визначення кращих працівників за показниками безпеки та організації робочого місця.

П.Довганенко,

головний технічний інспектор праці Облпрофоб’єднання.