Позиція профспілок. Закон №2434 містить норми дискримінаційного характеру

Керівництво Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні на чолі з Головою СПО об’єднань профспілок, Головою ФПУ Григорієм Осовим звернулись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця про відкриття провадження щодо відповідності Конституції України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» (далі - закон № 2434), який 18 серпня 2022 року набув чинності.

У листі наголошується: «профспілки вважають, що закон № 2434 містить норми дискримінаційного характеру та такі, що не відповідають вимогам статті 24 Конституції України, Конвенції Міжнародної організації праці №111 «Про дискримінацію в галузі праці та занять» та ст. 2 КЗпП, оскільки передбачають фактичний розподіл працівників на декілька категорій щодо рівня захищеності трудовим законодавством їх прав.

Починаючи з квітня 2021 року, СПО неодноразово звертався до Верховної Ради України із правовою позицією щодо неприйнятності на той час законопроекту № 5371, який містить цілу низку вкрай загрозливих положень, що встановлюють дискримінаційні норми для працівників, значно послаблюють рівень захисту працівників, звужують обсяг трудових прав та соціальних гарантій працівників у порівнянні з чинним національним законодавством, нівелюють представницьку і захисну функцію профспілок, що порушує приписи статей 8, 9, 21, 22, 24, 43, 64 Конституції України і міжнародних актів, ратифікованих Україною, а також статей 291, 419,420 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Проти таких новацій застерігали керівництво української держави, Соціально-економічний комітет ООН і Міжнародна організація праці.

На жаль, зазначені застереження не були взяті до уваги народними депутатами України. Певні поправки внесені суб’єктами законодавчої ініціативи до другого читання, зокрема щодо обмеження дії цього закону протягом дії воєнного стану, не змінили дискримінаційну сутність норм цього закону.

Закон № 2434 не відповідає і статтям 2, 3 і 6 Конвенції Міжнародної організації праці №111 «Про дискримінацію в галузі праці та занять», оскільки запроваджує на законодавчому рівні практику, яка сприятиме дискримінації у сфері праці та зайнятості через фактичний розподіл нормами Закону працівників на декілька категорій щодо рівня захищеності трудовим законодавством їх прав.

З урахуванням, що подальша імплементація Закону № 2434 несе реальні загрози дискримінації фундаментального права людини на працю, чим порушується стаття 24 Конституції України, керуючись Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», просимо Вас, шановний Дмитро Валерійович:

-вжити заходів парламентського контролю з метою недопущення порушення Конституції України, прав і свобод людини і громадянина та внести конституційне подання до Конституційного Суду України про визнання неконституційним Закону № 2434;

- розглянути можливість проведення зустрічі з керівниками всеукраїнських репрезентативних профспілкових об’єднань на національному рівні з актуальних питань у сфері дотримання трудових і соціально-економічних прав працівників в умовах воєнного стану та подальшу співпрацю у цій сфері».

Раніше Представник Уповноваженого з дотримання соціальних та економічних прав Олена Колобродова, звертаючись до Голови ФПУ поінформувала :

«У відповідь на лист ФПУ від 25.07.2022 № 07/01-15/351 до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини стосовно звернення до Президента України з метою накладення вето на Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність», або звернення до Конституційного Суду України з поданням про невідповідність вказаного Закону Конституції України інформую, що Верховна Рада України 19.07.2022 ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» (реєстр. № 5371 від 13.04.2021).

У Верховній Раді України зареєстровано два проекти постанов, якими пропонується скасувати рішення Верховної Ради України від 19.07.2022 року про прийняття у другому читанні та в цілому як Закону України проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність».

Зауважу, що наведені у зверненні аргументи та застереження щодо можливих негативних наслідків прийняття цього закону заслуговують на увагу. Наразі в Секретаріаті Уповноваженого опрацьовується зазначене питання. Про прийняті рішення Вас буде повідомлено додатково».

Лист СПО об’єднань профспілок 

За матеріалами сайту fpsu.org.ua