Позиція ФПУ щодо зазіхання влади на профспілкове майно

Вже не перший рік в Україні йде масштабний наступ на профспілки, влада приймає закони, спрямовані на нівелювання їхньої ролі в житті суспільства, на скорочення представницької та захисної функції. Останнім часом, навіть в умовах дії воєнного стану, в країні значно активізувались окремі владні та політичні сили щодо наступу на право власності профспілкових організацій та об’єднань.

     ФПУ завжди закликає владу вирішувати всі питання, спираючись на чинне законодавство, українське та міжнародне, у рамках соціального діалогу. У боротьбі за свої права українські профспілки підтримує і міжнародна профспілкова спільнота.

У Заяві   Європейської   конфедерації   профспілок   до Саміту   Укpaïнa-ЄC 3 лютого було висловлено підтримку українським профспілкам. ЄКП закликала Уряд України не приймати законопроєкти щодо профспілкового майна без належних консультацій з соціальними партнерами i зупинити будь-які процеси його відчуження.

15 лютого Президія ФПУ, з огляду на загострення наступу на майнові права профспілок та спроби дискредитації ФПУ як найчисельнішого профспілкового об’єднання України, прийняла Постанову, яка містить об’єктивний аналіз ситуації та план подальших кроків ФПУ щодо захисту прав профспілок.

За пропозицією членів Президії ФПУ О.Рябка та М.Колесника надано доручення Голові ФПУ звернутись до Президента України Володимира Зеленського з проханням провести зустріч із повноважними представниками профспілок для обговорення питань забезпечення трудових прав працівників та діяльності профспілок в умовах дії воєнного стану в Україні.

                                                                                                 За матеріалами ФПУ