ЯК ОТРИМАТИ ЛІКАРНЯНІ У 2023 РОЦІ ТА ЩО ЗМІНИЛОСЯ — РОЗ'ЯСНЕННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ

Для оплати лікарняного, роботодавцю необхідно подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам кошти.
 
З 1 січня 2023 року набула чинності оновлена редакція Закону України Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, відповідно до якої уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві визначено Пенсійний фонд України.
Форма заяви-розрахунку залишилась незмінною. Умови здійснення виплат за лікарняними працівникам у 2023 році також не змінились. Оплата лікарняних здійснюється роботодавцем: 5 днів за рахунок власних коштів, починаючи з шостого дня — за рахунок страхових коштів. А у випадку лікарняних внаслідок нещасного випадку на виробництві - з 18 дня непрацездатності.

Оплата лікарняних: що змінилося у 2023 році
В 2023 році, згідно Закону України Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, скорочено час, протягом якого роботодавцям за поданими заявами-розрахунками мають надходити страхові кошти для виплати лікарняних від Пенсійного фонду України. Якщо раніше Фонд соціального страхування України перераховував кошти роботодавцям протягом 10-ти днів після надходження заяви-розрахунку, то Пенсійний фонд України має здійснювати таке фінансування протягом 3-х днів після надходження заяви-розрахунку.

Починаючи з 1 січня 2023 року заява-розрахунок подається до Пенсійного фонду України через особистий електронний кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг. Під час формування заяви-розрахунку використовується інформація з електронного листка непрацездатності та Реєстру застрахованих осіб. Функціонал пункту меню Заяви-розрахунки особистого кабінету страхувальника дає можливість пошуку та перегляду заяв-розрахунків згідно визначених критеріїв:

період реєстрації листків непрацездатності,тип заяви-розрахунку (за електронними листками непрацездатності);
здійснення формування (редагування) та відправки заяви-розрахунку до Пенсійного фонду України.
В той же час до заяви-розрахунку можна додавати коментарі, пояснення та, за необхідності, скановані копії документів, які можуть бути використані при прийнятті рішення щодо фінансування.
 
Джерело:
zvern 140323