ВСЕ НА ВІЙНУ ЗВАЛЮВАТИ НЕ МОЖНА, Є ПРОБЛЕМИ, ЯКІ РОКАМИ НАКОПИЧУВАЛИСЯ

Як ми вже повідомляли, в Києві відбувся Пленум Профспілки працівників вугільної промисловості. Пропонуємо вашій увазі виступ на Пленумі голови Дніпропетровського теркому Профспілки вугільників Сергія ЮНАКА.

- Вугледобувні підприємства України, у тому числі і ДТЕК-Енерго, відчувають всі складнощі організації видобутку вугілля під час військового стану, працюючи, як і вся промисловість України, на межі можливостей.
Але все на війну звалювати не можна, є проблеми, які роками накопичувалися як загалом у вугільній галузі, так і у трудовому колективі ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля».
Працівники вугільних підприємств - це головне та цінне, що в нас з вами є, поки що є…
Державна влада разом із бізнесом своєю бездіяльністю та неправильними рішеннями щодо вугільної галузі (а це скасування соціальних гарантій, передбачених статтями 4, 5, 7 та 8 Закону України «Про престижність шахтарської праці...», постійна заборгованість по заробітній платі, низький рівень заробітної плати шахтарям та відсутність своєчасного та в повному обсязі підвищення посадових окладів трудящим, декарбонізація енергетичної галузі та створення бізнесом різних структур та програм, які ще більше обмежують права трудящих) допустили, що звільняються кращі фахівці у пошуках іншої роботи з більш гідною заробітною платою в інших галузях економіки. Тепер ще додалась мобілізація, і недокомплект чисельності в Західному Донбасі стає критичним. .
При цьому профспілка була постійно під критикою членів профспілки за втрачені соціальні гарантії і неможливість покращення життя шахтарів, та і влада з бізнесом роками занижували роль профспілки вугільників.
Останні місяці західні країни накриває нова хвиля робітничих виступів. Конфронтація між роботодавцями та робітниками знову загострюється через економічну кризу, пов’язану з війною в Україні. Така ж криза і в нашій країні, тому на період воєнного стану ми повинні знаходити можливості домовлятися.
Через ФПУ голосніше заявляти у Верховній Раді про обмеження прав робітників, через Національну тристоронню соціально-економічну раду відстоювати завоювання робочого руху і через Галузеву угоду домагатися покращення умов праці та підвищення посадових окладів.
Треба від Пленуму звернутись до Верховної Ради, Прем’єр-міністра України, СБУ з вимогою всі гроші, нерухомість Народних депутатів, які виїхали з України, конфіскувати і передати для роботи підприємств критичної інфраструктури. Влада повинна з цим щось робити, коли здорові, молоді бізнесмени відпочивають за кордоном під час війни і в той же час влада і бізнес обмежують права робітників вугільних підприємств, намагаються скасувати останні пільги шахтарям.
 
За матеріалами теркому профспілки
Возможно, это изображение 8 человек и текст