ПРОТЕСТУЮТЬ ПРОФСПІЛКИ ДНІПРОПЕТРОВЩИНИ

9 жовтня в Дніпрі в ході першого етапу всеукраїнської акції протесту, оголошеної Федерацією профспілок України, на площі біля облдержадміністрації і обласної ради відбувся багатолюдний мітинг протесту профспілок області проти наступу на права трудящих.

 Сотні металургів, шахтарів, хіміків, машинобудівників, комунальників, аграріїв, працівників бюджетної сфери, ветеранів праці та молоді з обласного центру, великих промислових міст - Кам’янського, Павлограду, Нікополя, Марганця, Покрову, сільських районів зібралися, щоб сказати «ні» політиці влади, яка призводить до погіршення соціально-економічного ситуації та зниження життєвого рівня трудящих.

Відкриваючи мітинг, голова облпрофобєднання Віталій Дубіль зазначив, що в той час, коли влада відпустила у «вільне плавання» ціни на все найнеобхідніше і вони стрибають вгору майже щодня, коли за останні роки виросли ціни на електроенергію – у 5, газ для населення – у 7, а на опалення – в 11 раз,- зарплата збільшилась лише в 2,8 рази. Та й борги із зарплати досягли в країні астрономічної суми в 2,7 млрд. грн. (в т.ч. в області – 138 млн.). А влада тим часом готує нове підвищення ціни на газ для населення. Як же працівникові виживати, як відновлювати свій трудовий потенціал та утримувати сім’ї?

Фото М.Ковтун (Більше фото див. у розділі "Фотоальбом" http://doop.dp.ua/fotoalbom/197-pershij-etap-vseukrajinskoji-aktsiji-protestu-proti-nastupu-na-prava-trudyashchikh-m-dnipro-9-zhovtnya-2018-r)

Все це призводить до загострення соціальної напруги в трудових колективах і суспільстві в цілому. Але центральна влада ігнорує пропозиції профспілок і не забезпечує ефективного управління країною та її економікою, нічого не робить для підтримки вітчизняного товаровиробництва. Та ще й намагається зекономити на людині праці: не один місяць профспілки протестували проти спроб оптимізації Списків № 1 і №2 та все ж домоглися повернення людям окремих пільг, однак зараз чиновники Мінсоцполітики добралися й до шахтарських пенсійних пільг, що призвело до нещодавніх їхніх акцій протесту в Павлограді. І тільки після цього наполохані урядовці начебто дали зараз «задній хід».

Велике невдоволення людей викликає й те, що у проекті Держбюджету-2019 не враховані пропозиції профспілок щодо підвищення соціальних стандартів до цивілізованого рівня, забезпечення гідного фінансування бюджетної сфери.

Голова облпрофцентру говорив і про кричущу ситуацію на ринку праці, що вимагає від влади і роботодавців створення таких її умов і оплати, щоб українці працювали дома, а не шукали кращої долі за кордоном.

Тож профспілки вимагають: європейській Україні – європейські зарплати, європейські стандарти життя!

Ці та інші вимоги до влади підтримали на мітингу гірник шахти «Західно-Донбаська» ПраТ «ДТЕК Павлоградвугілля» Сергій Яценко, голова цехкому профспілки трубопрокатного заводу «Інтерпайп» Віталій Яницький, голова обкому профспілки хіміків - голова профкому «ДніпроАзоту» Григорій Потуремець, вихователь Підгороднянської СШ № 2 Дніпровського району Людмила Муха, наладчик устаткування, голова цехкому профспілки об’єднання «Південмаш» Леонід Гринченко.

Учасники мітингу ухвалили резолюцію з вимогами до центральних та місцевих органів влади, яку їхні представники вручили керівництву області.

Акція профспілок викликала велику зацікавленість засобів масової інформації.

В.Коврига.