Дніпропетровці кажуть «ні» трудовому рабству

  30 січня в м. Дніпро в рамках всеукраїнської профспілкової акції «Хвиля гніву» на площі біля облдержадміністрації та облради відбувся багатотисячний мітинг протесту представників трудових колективів та профорганізацій області проти антисоціальних дій влади з реформування трудового законодавства. Серед них – шахтарі і металурги, хіміки і машинобудівники, вчителі і лікарі, аграрії, працівники інших галузей з Павлограда, Нікополя, Марганця, Кам'янського, Жовтих Вод, Покрова, Вільногірська та сільських районів.

  Відкриваючи мітинг, голова облпрофоб’єднання Віталій Дубіль зазначив, що нинішнє значне скорочення виробництва, зростання безробіття і зарплатних боргів, постійне підвищення цін і тарифів призводять до зниження й так невисокого життєвого рівня населення. Але влада замість вжиття дієвих заходів для стабілізації економіки та забезпечення людей роботою зосередилась на проштовхуванні антитрудових, антипрофспілкових законопроєктів №№ 2708, 2681, які суперечать Конституції, законодавству України та міжнародному трудовому праву.

Фото М.Ковтун

  Під виглядом реформування законодавства та в угоду олігархам і транснаціональним корпораціям країні фактично нав’язується нова, дуже жорстка модель трудових відносин, яка спрямована на закріплення безправності найманих працівників і відсторонення профспілок від їхнього захисту. При цьому повністю ігнорується позиція інших учасників трудового процесу та світової спільноти. Все це викликає збурення в суспільстві, трудових колективах. На підприємствах і в організаціях пройшли сотні зборів, учасники яких вимагали не допустити прийняття антисоціальних законів.

  Профлідер нагадав владі, що прогресу в економіці і соціальній сфері досягають саме ті країни, в яких забезпечується розумний баланс між працею і капіталом. Чому ж цієї простої істини не розуміють наші «керманичі»?!

  Своє рішуче «ні» спробам запровадження трудового рабства і відсторонення профспілок від захисту прав працівників сказали й інші учасники цього мітингу: електрослюсар шахти ім. Сташкова ДТЕК «Павлоградвугілля» Євгеній Степанчиков, голова цехкому профспілки підприємства «Інтерпайп НТЗ» Віталій Яницький, вчитель, голова Індустріальної районної організації профспілки освітян Марія Побережна, майстер цеху ДП «Півдемаш» Олександра Гришина, голова профкому КБ «Південне» Олександр Пирогов.

  Представники трудових колективів також вимагали від влади рішучих кроків для нормалізації роботи промисловості, як головної умови наповнення бюджетів, забезпечення зайнятості та зростання зарплати трудящих.

  У заяві, ухваленій на мітингу, висловлювались вимоги: до Президента України, як гаранта Конституції, втрутитися у ситуацію навколо реформування трудового законодавства та забезпечити дотримання Основного Закону; до Уряду та Верховної Ради України – негайно відкликати запропоновані ними законопроєкти №№ 2708 та 2681; до народних депутатів від Дніпропетровщини – не розглядати ці законопроєкти.

  Було також озвучено вимогу щодо звільнення голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Г.Третьякової і міністра розвитку економіки, АПК та торгівлі Т.Милованова за спробу нав’язування суспільству антинародних законодавчих актів.

  Учасники мітингу закликали  владу сісти нарешті за стіл переговорів і спільно підготувати новий закон про працю, який буде відповідати всім цивілізованим правовим нормам і забезпечить реальний баланс інтересів між роботодавцями та найманими працівниками.

                                                        Прес-центр Дніпропетровського облпрофоб’єднання.