Посилювати соціальний захист

   7 липня у Будинку профспілок відбувся пленум обласної ради профспілки металургів і гірників, на якому було розглянуто нинішній стан справ у галузі.

   Незважаючи на певну позитивну динаміку і зростання виробництва, зазначалось у доповіді голови облпрофорганізації Ігоря Соколова, ситуація на підприємствах ГМК залишається складною. Попри збільшення прибутків власників рівень оплати праці найманих працівників ще не відповідає темпам зростання вартості життя через постійне підвищення цін і тарифів. Тому постає завдання підвищення дієвості колективних договорів, посилення вимогливості профорганізацій до роботодавців у питаннях забезпечення зайнятості, оплати і охорони праці, надання соціальних гарантій. Потребує посилення організаційно-масова робота, зокрема, щодо підвищення мотивації профспілкового членства.

  В обговоренні доповіді взяли участь голови первинних профорганізацій Сергій Крамарчук (ПрАТ «ДМЗ»), Лариса Завацька (ПрАТ «Південкокс») Федір Клименко (ВГМК).

  В роботі пленуму також взяли участь і виступили голова ЦР ПМГУ Олександр Рябко та голова Дніпропетровського облпрофоб’єднання Віталій Дубіль.

    В.Дубіль розповів про те, над чим зараз працює облпрофцентр. Разом з соціальними партнерами закінчується підготовка до прийняття змін і доповнень до діючої Територіальної угоди. 27 липня ц.р. буде проведено спільно з колегією Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області засідання Міжгалузевої ради, яке буде присвячене проблемам охорони праці. Голова облпрофцентру також поінформував учасників пленуму про питання, які піднімались на нещодавній нараді в облдержадміністрації з керівниками гірничо-металургійного комплексу, де розглядалась Стратегія розвитку галузі, аналіз справ на окремих підприємствах та соціальні аспекти їхньої життєдіяльності (зайнятість, оплата і охорона праці, соціальні гарантії, підготовка кадрів та ін.). За підсумками цієї наради, з урахуванням пропозицій роботодавців та профспілки, підготовлено Звернення керівництва області до Уряду та ряду галузевих міністерств.

  Звернув В.Дубіль увагу й на важливість активної протидії профспілок спробам влади проштовхнути антисоціальні та антипрофспілкові законопроєкти, зокрема, № 5388 і 5371

    Голова облпрофоб’єднання поздоровив профактив галузі з професійним святом – Днем металурга і гірника (відзначається 18 липня) і побажав миру, здоров’я, стабільності трудовим колективам, нових досягнень в роботі по захисту прав членів профспілок.

     В ухваленій за підсумками обговорення постанові пленуму визначені головні завдання діяльності облпрофорганізації металургів і гірників.

Прес-центр Дніпропетровського

Облпрофоб’єднання