НА ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ – НОВА УГОДА

   Минулої п’ятниці соціальними партнерами на Дніпропетровщині було підписано нову Територіальну угоду на період до 2025 р. В заході взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Орлов, голова Федерації організацій роботодавців Віктор Сергєєв, голова облпрофоб’єднання Віталій Дубіль, представники влади, обласних профорганізацій та галузевих об’єднань роботодавців.

  Цьому передувала велика підготовча робота. З урахуванням нових реалій та нинішньої напруженої соціально-економічної ситуації профспілки внесли у цей документ цілий ряд пропозицій, спрямованих на стабілізацію ситуації в економіці та посилення соціального захисту членів профспілок і всього населення. Насамперед це – забезпечення зайнятості, гідних умов і оплати праці, збереження соціальних гарантій, подолання наслідків пандемії, недопущення ліквідації профорганізацій та збереження закладів освіти, охорони здоров’я та культури під час децентралізації, підтримка молодих спеціалістів на селі та ін.

   «Є дуже символічним, - зазначив під час заходу голова спільного представницького органу профспілок, голова облпрофцентру В.Дубіль, - що у ці дні святкування 30-річчя незалежності нашої держави ми згадуємо про те, що саме три десятиліття тому, буремного 1991 року, дніпропетровські профспілки одними з перших уклали Регіональну угоду про співпрацю з облвиконкомом, до якої трохи пізніше приєдналося й об’єднання роботодавців. Мені тоді довелося брати участь у підготовці цього важливого документу. Давалась ця робота непросто, були й сумніви, але досвід всіх цих років підтвердив правильність наших намірів і дій, спрямованих на координацію дій всіх сторін Угоди щодо підтримки економіки і соціального захисту працюючих та всього населення. У найскладніші часи саме цей діалог за столом переговорів, а не на барикадах дозволяв вирішувати найболючіші питання життєдіяльності трудових колективів, окремих галузей, що сприяло збереженню миру і стабільності в області. І сьогоднішнє підписання нової Територіальної угоди, у якій враховані інтереси усіх сторін, - є свідченням нашого спільного прагнення до конструктивної взаємодії на благо людей. Тепер справа – за виконанням зобов’язань».

  Підкреслювалось також, що нова Угода дозолить суттєво підвищити ефективність колдоговірної системи на підприємствах і в організаціях. Профлідер висловив сподівання, що їхні керівники спільно з профспілками зроблять все можливе для якнайповнішої імплементації положень Угоди в колективні договори… А спільна робота з органами місцевого самоврядування, в період децентралізації, буде сприяти реформуванню та вдосконаленню адміністративного устрою.

Прес-центр Дніпропетровського

облпроф об’єднання